Σχέσεις εργασίας - οικογένειας και ευημερία στην Βόρεια Ευρώπη (ICPSR doi:10.17903/FK2/1WS13Z)

View:

Part 1: Document Description
Part 2: Study Description
Part 3: Data Files Description
Part 5: Other Study-Related Materials
Entire Codebook

Document Description

Citation

Title:

Σχέσεις εργασίας - οικογένειας και ευημερία στην Βόρεια Ευρώπη

Identification Number:

doi:10.17903/FK2/1WS13Z

Distributor:

Κατάλογος Δεδομένων SoDaNet

Date of Distribution:

2021-08-25

Version:

5

Bibliographic Citation:

Αναστασοπούλου, Άννα, 2021, "Σχέσεις εργασίας - οικογένειας και ευημερία στην Βόρεια Ευρώπη", https://doi.org/10.17903/FK2/1WS13Z, Κατάλογος Δεδομένων SoDaNet, UNF:6:Q/X58oktnhqjbtoF/Oiqag== [fileUNF]

Holdings Information:

https://doi.org/10.17903/FK2/1WS13Z

Study Description

Citation

Title:

Σχέσεις εργασίας - οικογένειας και ευημερία στην Βόρεια Ευρώπη

Identification Number:

doi:10.17903/FK2/1WS13Z

Authoring Entity:

Αναστασοπούλου, Άννα (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών)

Distributor:

Κατάλογος Δεδομένων SoDaNet

Date of Distribution:

2021-08-25

Holdings Information:

https://doi.org/10.17903/FK2/1WS13Z

Study Scope

Keywords:

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΜΦΥΛΟΣ ΡΟΛΟΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ

Topic Classification:

LABOUR AND EMPLOYMENT, Labour relations/conflict, Working conditions, Gender and gender roles, SOCIAL WELFARE POLICY AND SYSTEMS

Abstract:

Τα δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας αξιοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πλήρης περιγραφή της έρευνας προσφέρεται κατόπιν εγγραφής στο: <a href='https://www.howtosurvey.gr/local/staticpage/view.php?page=quan_social_research' target='_blank'>https://www.howtosurvey.gr </a> Η μελέτη περίπτωσης που παρουσιάζεται εδώ αφορά στο πώς η σύγκρουση εργασιακής - οικογενειακής ζωής και η ευημερία διαφέρουν ανάλογα με το φύλο σε επτά συγκεκριμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης: τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Δανία. Τα πρωτογενή δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από το 2ο γύρο διεξαγωγής της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΕ) το 2004. H ΕΚΕ είναι μια διεθνής ποσοτική έρευνα που διεξάγεται τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες μεθοδολογικές διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα, η αξιοπιστία και η συγκρισιμότητα των εμπειρικών δεδομένων και επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια από το 2001 σε περισσότερες από 30 χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Ίδρυμα και πόρους των χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. Σκοπός της ΕΚΕ είναι να συλλέξει πληροφορίες για τις στάσεις, τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές διαφορετικών πληθυσμών γύρω από μια σειρά κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών ζητημάτων, κρίσιμων για τον ευρωπαϊκό χώρο. Αξιοποιούνται τα ευρήματα του άρθρου των Jacqueline Scott και Anke C. Plagnol που είναι διαθέσιμο <a href='https://www.researchgate.net/publication/281127725_Work-Family_Conflict_and_Well-Being_in_Northern_Europe' target='_blank'>εδώ</a>.

Date of Collection:

2004-01-09-2004-04-30

Country:

Sweden

Geographic Unit(s):

Country

Universe:

Όλα τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που διαμένουν σε νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ιθαγένειας, γλώσσας ή νομικού καθεστώτος, στις συμμετέχουσες χώρες.

Kind of Data:

Survey data

Methodology and Processing

Time Method:

Longitudinal: Trend/Repeated cross-section

Sampling Procedure:

Probability: Simple random

Probability: Multistage

Mode of Data Collection:

Face-to-face interview: Computer-assisted (CAPI/CAMI)

Mode of Data Collection:

Face-to-face interview: Paper-and-pencil (PAPI)

Type of Research Instrument:

Structured questionnaire

Control Operations:

Συνολικά, 16 προγράμματα ελέγχου δεδομένων εφαρμόζονται από το στάδιο κατάθεσης των αρχείων στο Αρχείο Δεδομένων της ΕΚΕ από τους Εθνικούς Συντονιστές, έως ότου οι τελικές εκδόσεις αρχείων δεδομένων να είναι έτοιμες για έλεγχο και έγκριση. Ορισμένα από τα προγράμματα κάνουν αυτόματους ελέγχους των αρχείων δεδομένων, ενώ άλλα παράγουν αποτελέσματα που πρέπει να ελέγχονται από το προσωπικό που έχει επιφορτιστεί με αυτό το έργο. Όλα τα προγράμματα, τα αρχεία και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους Εθνικούς Συντονιστές, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Κάθε πρόγραμμα αντιπροσωπεύει ένα ξεχωριστό βήμα στην επεξεργασία. Ωστόσο, μπορούμε να εντοπίσουμε δύο βασικά στάδια, καθένα από τα οποία ολοκληρώνεται με μια έκθεση επεξεργασίας δεδομένων προς τους Εθνικούς Συντονιστές. Το πρώτο στάδιο αποτελείται από αυτό που περιγράφεται ως εισροή δεδομένων και έλεγχοι δεδομένων. Το δεύτερο στάδιο καλύπτει τις επεξεργασίες δεδομένων, τον έλεγχο της επεξεργασίας και την τελική έγκριση των δεδομένων.

Weighting:

Σε γενικές γραμμές τα βάρη σχεδιασμού υπολογίστηκαν για κάθε χώρα ως εξής: 1.w = 1 / (PROB1 * ... * PROBk) είναι ένα διάνυσμα nx1 των βαρών. Η τιμή k εξαρτάται από τον αριθμό των σταδίων του σχεδιασμού δειγματοληψίας. 2. Όλα τα βάρη αναπροσαρμόστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε το άθροισμα των τελικών βαρών να ισούται με n, δηλαδή τα σταθμισμένα βάρη = n * w / άθροισμα (w).

Cleaning Operations:

Αρχικά γίνεται έλεγχος για ελλείπουσες τιμές ή διπλές καταχωρήσεις του αναγνωριστικού αριθμού κάθε εγγραφής. Το επόμενο βήμα είναι να ελεγχθεί το ποιες μεταβλητές υπάρχουν στα αρχεία δεδομένων. Τα αρχεία δεδομένων που έχουν κατατεθεί στο Αρχείο Δεδομένων της ΕΚΕ περιέχουν τρεις τύπους μεταβλητών, ο βασικότερος εκ των οποίων είναι μεταβλητές που είναι ίδιες σε όλες τις χώρες (κοινές μεταβλητές). Αυτές οι μεταβλητές θα πρέπει να έχουν τα ίδια ονόματα, μορφές και κατηγορίες. Οι μεταβλητές στα εθνικά αρχεία συγκρίνονται αυτόματα με τις κοινές μεταβλητές της ΕΚΕ. Αυτός ο έλεγχος αναφέρει ελλείπουσες κοινές μεταβλητές, ενδεχομένως εσφαλμένες διατυπώσεις ονομάτων μεταβλητών, αποκλίνουσες τιμές μεταβλητών κ.ο.κ. Η πιο άμεση διαδικασία ελέγχου των τιμών των μεταβλητών είναι ο εντοπισμός μη έγκυρων (wild code checking) και εκτός αποδεκτού εύρους τιμών. Αυτοί οι έλεγχοι γίνονται σε δύο φάσεις. Πρώτα, οι μεταβλητές που χρησιμοποιούν διεθνώς τυποποιημένα σχήματα κωδικοποίησης όπως το ISCO-88 (επαγγέλματα), το NACE (βιομηχανία), το ISO-639 (γλώσσα) και ISO-3166 (χώρα) ελέγχονται αυτόματα έναντι των έγκυρων κωδικών και αναγράφονται οι μη έγκυρες τιμές. Στη συνέχεια, οι τιμές, οι κατανομές και οι περιγραφικές στατιστικές σε κοινές μεταβλητές της ΕΚΕ ελέγχονται εν μέρει με το χέρι, προκειμένου να εντοπιστούν ακραίες τιμές, ελλείπουσες τιμές και σύνολα τιμών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Επίσης, γίνεται έλεγχος συνεκτικότητας/συνέπειας των δεδομένων (π.χ. ελέγχεται αν ο/η ερωτώμενος-η άρχισε να εργάζεται πριν γεννηθεί) με εν μέρει αυτοματοποιημένες και εν μέρει μη αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Όταν τα προβληματικά ζητήματα δεδομένων στο πρώτο στάδιο έχουν εντοπιστεί, οι μη έγκυρες (wild codes) και εκτός αποδεκτού εύρους τιμές διορθώνονται στις περιπτώσεις εκείνες που οι πραγματικές τιμές μπορούν να αναγνωριστούν θετικά από τον εκάστοτε Εθνικό Συντονιστή. Αυτό συμβαίνει συχνά με μη έγκυρες τιμές σε ανοικτού τύπου μεταβλητές όπως για παράδειγμα το επάγγελμα, όπου o Εθνικός Συντονιστής μπορεί να ανατρέξει στο πρωτότυπο συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο. Όλες εκείνες οι περιπτώσεις τιμών μεταβλητών που δεν μπορούν θετικά να διορθωθούν, καταχωρούνται ως "καμία απάντηση" (κωδικοί 9, 99, 999 κλπ.).

Data Access

File Description--f5958

File: ess2-family-well_being.tab

  • Number of cases: 10612

  • No. of variables per record: 167

  • Type of File: text/tab-separated-values

Notes:

UNF:6:Q/X58oktnhqjbtoF/Oiqag==

Other Study-Related Materials

Label:

ess2_part_questioannaire.pdf

Text:

Αφορά τμήμα του ερωτηματολογίου του δεύτερου κύματος της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας και μόνο για τις μεταβλητές εκείνες που χρησιμοποιούνται στην εν λόγω εργασία

Notes:

application/pdf