Flash Ευρωβαρόμετρο 239 (Νέοι/ες και επιστήμη) (ICPSR doi:10.17903/FK2/1ONSHM)

View:

Part 1: Document Description
Part 2: Study Description
Part 5: Other Study-Related Materials
Entire Codebook

Document Description

Citation

Title:

Flash Ευρωβαρόμετρο 239 (Νέοι/ες και επιστήμη)

Identification Number:

doi:10.17903/FK2/1ONSHM

Distributor:

Κατάλογος Δεδομένων SoDaNet

Date of Distribution:

2021-12-23

Version:

1

Bibliographic Citation:

Παπακώστας, Αντώνης, 2021, "Flash Ευρωβαρόμετρο 239 (Νέοι/ες και επιστήμη)", https://doi.org/10.17903/FK2/1ONSHM, Κατάλογος Δεδομένων SoDaNet, Έκδοση 1.0.0 (13.04.2010), doi:10.4232/1.4880

Holdings Information:

https://doi.org/10.17903/FK2/1ONSHM

Study Description

Citation

Title:

Flash Ευρωβαρόμετρο 239 (Νέοι/ες και επιστήμη)

Identification Number:

doi:10.17903/FK2/1ONSHM

Authoring Entity:

Παπακώστας, Αντώνης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βρυξέλλες DG Communication Public Opinion Analysis)

Producer:

The GALLUP Organisation, Brussels

GESIS - Leibniz Institute for the Social Sciences

Distributor:

Κατάλογος Δεδομένων SoDaNet

Date of Distribution:

2021-12-23

Holdings Information:

https://doi.org/10.17903/FK2/1ONSHM

Study Scope

Topic Classification:

SCIENCE AND TECHNOLOGY, Youth

Abstract:

Νέοι/ες και επιστήμη Θέματα: ενδιαφέρον για ειδήσεις που αφορούν θέματα αθλητικά, πολιτικά, επιστήμη και τεχνολογία, οικονομία, πολιτισμός και ψυχαγωγία· ενδιαφέρον για τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, γη και περιβάλλον, άστρα και σύμπαν, ανθρώπινο σώμα και ιατρικές ανακαλύψεις, νέες εφευρέσεις και τεχνολογίες. Έκφραση γνώμης για την ωφέλεια της επιστήμης, τη συνδρομή επιστήμης και τεχνολογίας στην απάλειψη της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο, τη συμβολή της τεχνολογικής προόδου στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας από αυτές που καταργεί. Γνώμη για τους στόχους της επιστημονικής έρευνας (ανάπτυξη της γνώσης, της οικονομικής ανάπτυξης ή των εταιρειών και επιχειρήσεων. Ενημέρωση σχετικά με γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, νανοτεχνολογία, πυρηνική ενέργεια, κινητά τηλέφωνα, έρευνα για ανθρώπινο έμβρυο και έρευνα εγκεφάλου, τεχνικές παρακολούθησης μέσω υπολογιστών και βίντεο. Άποψη σχετικά με τους κινδύνους ή τα οφέλη των επιστημονικών και τεχνολογικών καινοτομιών στους παραπάνω τομείς για την κοινωνία. Φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπερθέρμανση του πλανήτη και διερεύνηση πιθανών λύσεων μεταξύ της τεχνολογικής προόδου, θεμελιωδών αλλαγών τρόπου ζωής, κρατικών κανονισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόβλεψη σε ό,τι αφορά την βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα ως προς την ποιότητα τροφίμων, την ποιότητα του αέρα στις πόλεις, την υγεία του πληθυσμού, την ποιότητα του αέρα και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων καθώς και το βαθμό επικινδυνότητας της υγείας από τη μόλυνση του αέρα εξαιτίας των αυτοκινήτων, φυτοφαρμάκων, γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων κ.ά. Επίσης έκφραση γνώμης για τους φορείς άσκησης επιρροής στην επένδυση πόρων για την έρευνα(επιστημονική κοινότητα, κυβέρνηση, πολίτες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα ενημέρωσης), καθώς και το ρόλο των επιστημόνων στην κοινωνία. Πρόθεση σπουδών στα επιστημονικά πεδία: φυσικές επιστήμες, μαθηματικά, μηχανολογία, βιολογία, ιατρική, κοινωνικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες, οικονομικά/επιχειρήσεις για την αναζήτηση θέση εργασίας που απαιτεί επιστημονική εκπαίδευση καθώς και άποψη για το είδος του επαγγέλματος που απαιτεί επιστημονική εκπαίδευση (ερευνητής/τρια στο δημόσιο τομέα, δάσκαλος/α, ερευνητής/τρια στον ιδιωτικό τομέα, μηχανολόγος, τεχνικός, επαγγελματίας υγείας). Διερεύνηση του ενδιαφέροντος των νέων για την επιστήμη σε συνάρτηση με τη μελλοντική μας ευημερία, της ενθάρρυνσης των κοριτσιών και νεαρών γυναικών στην πραγματοποίηση σπουδών και καριέρας, την αύξηση δαπανών για την επιστημονική έρευνα κ.ά. Δημογραφικά στοιχεία: Ηλικία, φύλο, ανώτερο επίπεδο πλήρους εκπαίδευσης, τωρινή επαγγελματική κατάσταση ατόμου που συνεισφέρει περισσότερο στο νοικοκυριό, κατάσταση απασχόλησης και επαγγελματική κατάσταση, περιοχή κατοικίας και βαθμός αστικοποίησης.

Date of Collection:

2008-09-09-2008-09-13

Country:

Romania

Unit of Analysis:

Individual

Universe:

Όλοι/ες οι ερωτώμενοι/ες ήταν μόνιμοι κάτοικοι στην αντίστοιχη χώρα ηλικίας 15 έως 25 ετών.

Notes:

Τα δεδομένα και τα ερωτηματολόγια για την εν λόγω έρευνα παρέχονται κεντρικά από το GESIS [βρείτε τους σχετικούς συνδέσμους για δεδομένα και ερωτηματολόγια στους Εξωτερικούς Πόρους (External Resources) του παρόντος Έργου Δεδομένων (Data Project)]. Η συμβολή του αποθετηρίου του ΕΚΚΕ αφορά στη μετάφραση της τεκμηρίωσης στην Ελληνική καθώς και στην παροχή αρχείου SPSS Syntax για την αυτοματοποιημένη μετάφραση των μεταδεδομένων των μεταβλητών του SPSS αρχείου δεδομένων (Variable Labels, Value Labels) που παρέχεται κεντρικά από το GESIS.

Methodology and Processing

Time Method:

Time series

Sampling Procedure:

Probability

Mode of Data Collection:

Interview

Type of Research Instrument:

Structured questionnaire

Data Access

Other Study-Related Materials

Label:

Flash Ευρωβαρόμετρο 239.sps

Notes:

application/x-spss-syntax